Trippelverkande och mångsidig

Med nya Footmender All in One eller Footmender All in Diabetic behandlar du såväl torra fötter, förhårdnader, liktornar som hälsprickor med en och samma produkt. Dessutom slipper du använda fotbad, fotfil, fotsockor och olika sorters krämer.

Med nya Footmender All in One eller Footmender All in Diabetic behandlar du såväl torra fötter, förhårdnader, liktornar som hälsprickor med en och samma produkt. Dessutom slipper du använda fotbad, fotfil, fotsockor och olika sorters krämer.

Besvär med torra fötter, torra naglar, förhårdnader så som liktorn (liktå) och liktornar samt hälsprickor (spruckna hälar) är vanliga problem som kan drabba oss alla!

Besvär med torra fötter, torra naglar, förhårdnader så som liktorn och liktornar samt hälsprickor är vanliga problem som drabbar män och kvinnor i alla åldrar och är vanligare ju äldre man blir. Enligt en konsumentundersökning som Novus genomförde för vår räkning 2012 uppgav 6 av 10 i åldrarna 18 till 79 år att de hade problem med dessa besvär.

Bland diabetikerna är det ännu vanligare. Enligt en konsumentundersökning bland diabetiker gjord av Novus i början av 2017 uppgav 8 av 10 kvinnor och 7 av 10 män att de har problem med dessa besvär.

Att ta hand om sina fötter är lika viktigt och självklart som att ta hand om huden i ansiktet eller på händerna. Att vårda sina fötter är kanske många gånger ännu viktigare, speciellt för diabetiker, då påfrestningarna ofta är större på fötterna än i ansiktet. Enligt konsumentundersökningarna som refereras till ovan, framkommer att de som behandlar sina fötter ofta väljer fel typ av produkt som inte är anpassad för foten, behandlar sig oregelbundet och under för kort tid.

Hudens uppgift

Hudens uppgift är att skydda underliggande vävnader från yttre påverkan. Den ytterst synliga delen av huden är överhuden som fungerar som kroppens sköld.

Överhuden innehåller celler som producerar keratin, som är ett svavelhaltigt, trådrikt protein som gör den stark och motståndskraftigt mot nötning. I överhuden bildas ständigt nya keratininnehållande celler, som långsamt förskjuts uppåt mot hudytan och ju närmare ytan de når, desto plattare blir de och till sist dör de. De döda cellerna ligger kvar på hudytan som ett skyddande lager tills de ersätts av nya underifrån och faller av. I genomsnitt tar denna process 3-4 veckor. Tjockleken på överhuden beror på var på kroppen den är belägen. Hudytor som slits mycket och utsätts för nötning, till exempel hand- och fotsulor, har tjockare överhud.

Hur uppstår problemen och vad är orsaken?

När den naturliga omsättningen av celler på något sätt störs klarar inte huden av att stöta bort de döda hudcellerna och de bildar då ett hårt lager. I samband med detta blir huden torr och förhårdnader uppstår vilket i sin tur kan leda till smärtsamma sprickor. Utseendet på huden ändrar karaktär. Förhårdnad hud är ofta gul- eller brunaktig. Uppstår hälsprickor kan dessa vara mycket smärtsamma och om de inte behandlas kan tillståndet förvärras och sprickan kan bli infekterad.

Det finns flera faktorer som påverkar uppkomsten av hälsprickor och det är vanligare att besvären uppkommer under vintermånaderna och med stigande ålder. Belastar man foten t.ex. genom att stå längre perioder, använda skor med öppen häl och/eller är överviktig ökar detta trycket på huden vilket medför att huden lättare spricker.