Bli av med dina liktornar
innan det leder
till smärta.

BESTÄLL NU

Bli av med dina liktornar innan
det leder till smärta.

BESTÄLL NU

Behandla dina liktornar på ett enkelt sätt

Vad är en liktorn (liktå)?

Tidigare kallade man ofta problemet för liktå. Numera används oftast begreppet liktorn (liktornar i pluralform) istället. Ordet indikerar att vi har med död materia att göra. En liktorn uppstår oftast på lilltån men förkommer även på stortån, mellan tårna (mjuk liktorn) och under trampdyna. Det vill säga, oftast på kontaktytor mellan fot och sko. Det är kroppens sätt att bygga upp ett skydd mot tryck och slitage. Succesivt byggs hudlager på hudlager upp och får detta pågå för länge så bildas en liktorn (en förhårdnad med en hård kärna) som på grund av det yttre trycket pressas nedåt mot de undre känsliga hudlagren. Detta leder som regel till smärta. Smärtan är nästan alltid så påtaglig att man får svårt att använda skor och röra sig normalt.

Vad beror det på?

Orsaken till att liktornar bildas är ett långvarigt tryck. Trycket uppstår till exempel när man använder skor som trycker och klämmer på en viss punkt. Huden blir då successivt allt tjockare på denna punkt och en förhårdnad bildas. Om trycket fortsätter, pressas förhårdnaden inåt som en tagg. Taggen är en mörk kärna som har formen av en upp- och nervänd kon där spetsen på konen är riktad in mot smärtpunkten.

Hur har man tidigare behandlat liktorn?

En vanlig behandlingsrekommendation är att börja med ett fotbad i 15-20 minuter och därefter fila fötterna med t ex fotfil eller pimpsten. Går man till en fotvårdsspecialist är det inte ovanligt att man försöker skära bort stora delar av liktornen. Efter filning alternativt bortskärning rekommenderas behandling med mjukgörande krämer. Det finns också produkter, både plåster och geler för behandling av liktornar.

Varför skall man behandla sig med Footmender All in One eller Footmender All in One Diabetic?

Footmender® All in One och Footmender® All in One Diabetic ersätter tidigare behandlingsalternativ för torra fötter, förhårdnader, liktornar och hälsprickor eftersom produkten kan behandla alla dessa besvär samtidigt. Behandlingen blir enkel och mindre kostsam och du behöver bara behandla dig en gång om dagen. Man märker effekt redan inom ett par dagar, ofta redan efter första behandlingen.